A gluténmentes receptek története

Nem voltak a kezemben gluténmentes receptek, amikor kiderült a betegségem. Elmondták, hogy mit ehetek és mit nem, de a mindennapokhoz gyakorlati tanácsot nem kaptam a kórházban.

Kellett egy kis idő ahhoz, hogy ezt az egészet ép ésszel felfogjam. De most már gond nélkül mondom:

Zsuzsi vagyok, 2011 óta biopsziával igazoltan gluténérzékeny

Az első bevásárlás négy órán át tartott, és csak egy kis kosárnyi glutén

mentes élelmiszert vásároltunk egy nagy áruházban. Borzasztóan elfáradtam, mire minden összetevőt tüzetesen elolvastam és megértettem. Nehéz  volt megtalálni az apró betűs részt az összetevőkkel, és idő volt mire végiggondoltam, hogy vajon az én diétámba ez belefér-e vagy sem. Szomorúan tettem vissza a polcra az eddig kedvencnek számító termékeket. Fontos tudni, hogy a gluténmentes diéta egy életen át tartó diéta. Tehát az a termék, amiről szomorúan mondtam le  az első bevásárláskor, azt örökre tettem vissza. Soha többé nem lehet. Azt éreztem, nekem semmit sem szabad megenni, mert minden alapanyagban ott a glutén. Ezt csak az érti, aki hasonlón végig ment már, és akkoriban még a boltokban nem volt ekkora választék a gluténmentes termékekből.

Otthon, amikor elkezdtem a megszokott módon főzni, a  gluténmentes alapanyagokból minden olyan érdekes lett. Mondhatni, hogy a legtöbb dolog nem sikerült jól. Főleg állagra voltak borzasztóak az ételeim. Mindemellett mindenki, magamat is beleértve azon sopánkodott, hogy nem ehetek kenyeret. Ezért megpróbáltam kenyeret is sütni, de az sem sikerült. Kenyérsütő géppel sem. Szorongást okozott a kudarc és az is, hogy „más” lettem, amiért sajnálnak. Az emberek többsége ugyanis sajnál azért, mert nem ehetek kenyeret, pizzát és hamburgert csak gluténmentes formában. El kellett jutnom odáig, hogy az mondjam magamnak: Nem érdekel ki mit gondol, én nem tudok gluténmentes kenyeret sütni. Tovább kell lendülni, megveszem a boltban és kész. Szerencsére most már elég nagy választékban elég jó minőségű gluténmentes kenyereket lehet kapni. Nem hiszem, hogy szégyenkeznem kellene azért, mert nem tudok gluténmentes kenyeret sütni. Lássuk be az emberek legnagyobb százaléka nem az otthon általa készített kenyeret eszi.

Telt múlt az idő és én minden nap főztem. Azt gondoltam, amit magamnak készítek el az biztosan gluténmentes lesz. Fokozatosan tanultam meg, mit hogyan kell elkészíteni. Hosszú évek alatt szerencsére sikerült olyan gyakorlatias recepteket kikísérletezni, amikkel ízletes ételeket tudok elkészíteni. Így most már nálunk csak az a kérdés, hogy:

Mit főzzek ma gluténmentesen?  

2017-re odáig jutottam, hogy már meguntam ezt a kérdést feltenni. Fogtam egy kis füzetet és összeírtam a saját kedvenc receptjeimet. Így születtek Zsuzsi receptjei. Amikor a füzet betelt elkezdtem egy végeláthatatlan digitális füzetbe írni és másokkal is megosztani.

Mindent úgy írok le, ahogy az én konyhámban elkészül. Magyarosan, angol alapanyagból mindig gluténmentesen. A hagyományos családi receptek mellett, megtalálhatóak az utazásaink során megkedvelt nemzetközi ételek is.  Boldogsággal tölt el a rengeteg pozitív visszajelzés. Naponta én is ezekből választok receptet és folyamatosan bővítem a kínálatot. 

 

 

Zsuzsi receptjei - Mit főzzek ma gluténmentesen?

Zsuzsi receptjei mindig gluténmentes receptek!