Halászlé Angliában

Halászlé Angliában

Az első kint töltött karácsonyunkon úgy hozta a sors, hogy karácsonyi menüs szavazáson a halászlé nyert. Mondván olyat még sose csináltunk, próbáljuk ki. Elkezdtem utána olvasni, megnéztem jópár videót is és azt tapasztaltam, hogy mindenki másképp csinálja. Annyi a közös, hogy pontyból egy alaplevet kell készíteni, amit le kell szűrni, hogy ne legyen benne szálka.

No akkor kezdésnek vegyünk egy pontyot. Hogy is van angolul az, hogy ponty? Carp, felírtam kis papírra, hogy ne felejtsem el és elmentem a boltba. A halas pultnál közölte az indiai úr, hogy NINCS. Nem is szokott lenni. Maximum olyan tengeri halat tud adni, ami édes vízben tenyésztett farmon él. Az angolok lévén egy tengerrel körülvett szigeten élnek, nem nagyon eszek édes vízi halakat. Pedig amikor kutattam a recepteket azt írták többen is, hogy ezt mindenképpen édes vízi halból kell csinálni. Egy Tisza parti városban persze könnyű beszerezni, de itt Angliában nem igazán tudtam mitévő legyek. Aztán beugrott, hogy tavaly a lengyel boltban láttam úszkálni halakat karácsonykor. Végül nem tévedtem nagyot, mert az eladó azt mondta elővételbe lehet venni, holnap érkezik a szállítmány. Szuper, de sajnos már teljesen lefogytak az előrendelések, szóval nem tud segíteni. Biztos a magyar boltban is ez a helyzet, de az tőlem nagyon messze van. Végül a saját fejem után mentem, nem követtem egy konkrét receptet se. Azt a kompromisszumot kötöttem magammal, hogy tengeri halból csinálok halászlevet. Csípős Piros Aranyat a szomszédos arab boltban vettem, attól magyaros lett.

Hozzávalók

  • többféle hal: egy egész hering és tengeri sügér (seabass), tőkehal (cod) szeletek
  • Egy fej hagyma
  • Egy paprika
  • Só, bors, pirospaprika
  • csípős Piros Arany

Elkészítés

Hagymát és a paprikát apróra vágom és aranybarnára pirítom. Hozzáadom az őrölt pirospaprikát és jól elkeverem. A halakat a tőkehal kivételével megmosom a belsőségeket, szemeket kiszedem és feldarabolva és bele teszem a fazékba, majd felöntöm 1-2 liter vízzel. Egy órán át főzöm, a haldarabokat kiszedem egy tányérba, majd hagyom kihűlni az egészet. A levet leszűröm, kézzel kiszedem a nagyobb szálkákat. A halak csontjairól leszedem a húst és vissza teszem a fazékba. Botmixerrel simára a turmixolom és újra leszűröm. Felteszem főni a leszűrt levet, hozzáadok még egy kis pirospaprikát és egy kis csípős piros aranyat majd beleteszem a cod darabokat és felfőzöm az egészet.

Halas karácsonyi receptem még a karácsonyi sült lazac.

Comments are closed.

Post navigation

Previous Post :