Bodza szörp készítés

Bodza szörp készítés

A jó bodza szörp készítés kulcsa a jó bodzavirág. Olyan helyről érdemes szedni, ahol tudjuk, hogy ezt meg lehet tenni. Tehát nem lopunk bodzavirágot se a szomszédtól se máshonnan. Azt javaslom olyan helyről szedjünk bodzát, ahol nincs sok autó, por vagy egyéb szennyeződés. Amelyik virág alacsonyan van, azt lepisilheti egy arra járó kutyus, nem biztos, hogy a legjobb szörp lesz belőle. Én a magasabban lévő, már kinyílt virágokat szoktam leszedni. Ha többen szedjük, hatékonyabb a munka és a bodza szörp készítés egy jó kis közös program is lehet a családdal vagy a barátainkkal.

Hozzávalók

  • 9-15 db bodza virág
  • 1 kg cukor
  • 1 liter víz
  • 3 db citrom
  • 1 evőkanál citromsav

Elkészítés

Amikor virágzik a bodza elmegyek, bodzavirágokat szedni. Ha megvannak a virágok, eltávolítom róluk a szárakat, leveleket, hogy csak a virág maradjon. A virágportól lesz ugyanis igazán finom, muskotályos zamatú a bodza szörp. A citromokat jól megmosom és karikákra vágom. Egy fazékba öntöm a cukrot, felöntöm vízzel és sziruppá főzöm. Miközben még forr a szirup beleteszem a citromsavat és lekapcsolom a főzőlapot. A bodzavirágokat csak akkor teszem bele, ha már nem forr. Jól elkeverem és ha lehűlt hűtőbe teszem. Három nap után egy szitán vagy kis lyukú szűrőn leszűröm a bodza szörpöt. Ha elsőre nem lett elég tiszta, érdemes még egyszer átszűrni. Tölcsérrel egy tiszta üvegbe teszem és már fogyasztható is. A töltés előtt, az üveget ki lehet főzni sterilitás miatt. Én nem szoktam tartósítószert tenni a szörpbe, mert mi frissen pár nap alatt megisszuk.

Nem próbáltam, de olvastam, hogy nátrium benzoáttal lehet tartósítani, vagy ha ezt nem szeretnétek beletenni akkor jégkockatartóba érdemes kiönteni és lefagyasztani.

A szörpből kb. 2 evőkanányit kell tenni a pohár aljára. Apropó jég, ha meleg idő van, egy kis jeget teszek a pohárba mielőtt ásványvízzel felönteném a poharat. Ínyenceknek egy kis mentát is lehet bele tenni, de én csak egy kis friss citromkarikát szoktam a pohárra tenni díszítésnek.

 

Ha inkább valami téli italt keresel, akkor ajánlom a forralt bor receptemet, nyári italnak pedig a görögdinnye koktélt.

Comments are closed.

Post navigation

  Next Post :