Kandírozott narancshéj

Kandírozott narancshéj

Három nap alatt három összetevőből készül el a kandírozott narancshéj, ami aztán nagyon sokáig ízesíti a süteményeimet. Egy narancs héjából legalább négy sütibe elegendő mennyiség lesz.

Emlékszem a nagymamám is saját maga készítette a kandírozott narancshéjat, amit aztán nagy örömömre a legtöbb süteményébe bele is tett. Egyszer meg is mutatta nekem a titkos narancshéjas dobozkáját, vehettem belőle párat és ő sem tudta megállni, hogy egy néhányat ne majszoljon el belőle. Pár hete véletlenül kiderült, hogy nemcsak a nagymamámnak van ilyen doboza hanem egy nagyon jó barátnőmnek is. Így elérkezettnek érzem az időt, arra hogy a nagymamám és a barátnőm tanácsait megfogadva én is elkezdjek kandírozott narancshéjat gyártani. Jó lett elsőre, jó lett másodikra és jó lett sokadikra is, most már nekem is van saját kandírozott narancshéj feliratú dobozkám a polcon.

Hozzávalók

  • 1 db narancs (a héja kb. 50g)
  • 50g kristály cukor
  • 250 ml víz

Elkészítés

1.nap

A narancsot alaposan megmosom, majd egy krumplihámozóval meghámozom. Ha ügyes vagyok egy hosszú csíkot kapok, ha kevésbé vagyok ügyes, akkor több kisebb darabot. Ezeket a darabokat egy vágódeszkán kis darabokra vágom. Én pici kb. 1 cm hosszú és 3-4 milliméter széles szálkákra szoktam vágni, de lehet akármilyen kreatív formát is készíteni, például szív alakot. Ízlés kérdése, hogy ki mekkora darabokat vág. A narancs szeleteket egy tálba teszem és felöntöm csapvízzel. Egy éjszakát hagyom állni ebben a vízben.

2.nap

Egy fazékba öntök 100 ml vizet, hozzáadok 25g cukrot és ebbe teszem a narancshéj darabokat. Lassú tűzön elkezdem felfőzni és néha megkeverem. Ha elpárolgott a víz róla még 50 ml vizet öntök rá. Amikor a narancshéj színe megváltozik, egy kicsit átlátszóbbá válik és a víz is újra elpárolgott róla kiveszem a darabokat és megforgatom kristálycukorban.

3.nap

Az utolsó nap lényegében csak a szárításról szól. Nem szabad eltenni frissen egy dobozba mert a kandírozott narancshéj, be fog penészedni. Érdemes várni a legalább 1 napot amíg kiszárad.

 

Egy sima vagy csokis piskótát fantasztikusan fel tud dobni egy kis kandírozott narancshéj.

 

Comments are closed.

Post navigation

Previous Post :