Gluténmentes nokedli

Gluténmentes nokedli

Igen, sikerült megcsinálni. Most már a gluténmentes nokedli is pipa. Elképesztően sokat edzettem. Kipróbáltam előre csomagolt keverékeket, kértem profi szakácsok segítségét és kísérleteztem otthon egyedül is. Kisebb sikerek után nagy kudarcok jöttek. Sokszor húztam le az egészet a WC-n, de nem adtam fel. Most, hogy végre sikerült finomat és jó állagút elkészíteni, úgy érzem magam, mint, aki olimpiai aranyat nyert. Ott vagyok a világ legtetején, boldog vagyok. Nyertem, a paralimpián.

A nokedli a világ legegyszerűbb dolga. Miért nehéz ezt gluténmentesen megcsinálni?

Kérdezik sokan, mert nem tudják, hogy glutén nélkül nokedlit készíteni, olyan mint lábak nélkül futni. Lehet, csak sokkal nehezebb. Minden egészen másképp működik. A glutén mint latin szó  ugyanis ragasztót jelent. Vagyis a glutén az, ami összetartja a tésztát. Szerintem annyi a titok a gluténmentes nokedli készítésnél, hogy a tésztát keményre kell csinálni. Ha nekem sikerült, te is meg tudod csinálni.

Hozzávalók

  • 2 db tojás
  • 10g xantán gumi
  • pici só
  • 130g gluténmentes liszt

Elkészítés

Egy tányérba beleütöm, majd sóval együtt felverem a két tojást. Hozzáadom a lisztet és a xantán gumit. Jól összegyúrom a tésztát. Egy lábosban vizet forralok egy kis olajjal és sóval, majd a nokedli szaggatóval beleszaggatom a tésztát. Jól bele kell nyomni a szaggatóba. Vigyázni kell, hogy a forró gőzzel meg ne égessük magunkat. Miután a víz felszínére jöttek a nokedlik, tésztaszűrővel leszűröm. A kifőzés után a nokedlit egy tálba teszem. Szuper jó köretnek egy pörkölt, vagy egy szaftosabb hús mellé. Gombás mártások mellé is kiváló.

Tojásos nokedlit is lehet belőle csinálni.

 

A gluténmentes nokedli mellé desszertnek jó a madártej.

Comments are closed.

Post navigation

  Next Post :
Previous Post :