Gluténmentes tojásos nokedli

Gluténmentes tojásos nokedli

Igen, sikerült megcsinálni. Most már a gluténmentes tojásos nokedli pipa. Elképesztően sokat edzettem. Kipróbáltam előre csomagolt keverékeket, kértem profi szakácsok segítségét és kísérleteztem otthon egyedül is. Kisesebb sikerek után nagy kudarcok jöttek. Sokszor húztam le az egészet a WC-n, de nem adtam fel. Most, hogy végre sikerült finomat és jó állagút elkészíteni, úgy érzem magam, mint, aki olimpiai aranyat nyert. Ott vagyok a világ legtetején, boldog vagyok. Nyertem, a paralimpián.

A nokedli a világ legegyszerűbb dolga. Miért nehéz ezt gluténmentesen megcsinálni?

Kérdezik sokan, mert nem tudják, hogy glutén nélkül nokedlit készíteni, olyan mint lábak nélkül futni. Lehet, csak sokkal nehezebb. Minden egészen másképp működik. A glutén mint latin szó  ugyanis ragasztót jelent. Vagyis a glutén az, ami összetartja a tésztát. Szerintem annyi a titok a gluténmentes nokedli készítésnél, hogy a tésztát keményre kell csinálni. Ha nekem sikerült, te is meg tudod csinálni. A videó segít. Hajrá! Hajrá, magyaros ételek! Jár az elismerés.

Hozzávalók 2 személyre

A tésztához

  • 2 db tojás
  • 10g xantán gumi
  • pici só
  • 130g gluténmentes liszt

A feltéthez

  • ízlés szerint bacon
  • 4 tojás

Elkészítés

Egy tányérba beleütöm, majd sóval együtt felverem a két tojást. Hozzáadom a lisztet és a xantán gumit. Jól összegyúrom a tésztát. Egy lábosban vizet forralok egy kis olajjal és sóval, majd a nokedli szaggatóval beleszaggatom a tésztát. Jól bele kell nyomni a szaggatóba. Vigyázni kell, hogy a forró gőzzel meg ne égessük magunkat. Miután a víz felszínére jöttek a nokedlik, tésztaszűrővel leszűröm. A kifőzés után a nokedlit egy tálba félre teszem. A bacont apróra vágom és lassan kisütöm, majd hozzáadom a nokedlit. Jól megforgatom őket és hozzáadom a négy tojást. Addig sütöm folyamatos forgatás mellett, amíg meg nem keményedik a tojás. Salátával tálalom.

Nokedlivel ajánlom még a pörköltet.

2 Comments

Szia! Szeretném kérdezni,hogy ez mi? Xanthan Gum? Hol lehet kapni,mert nagyon-de nagyon szeretném megcsinálni a nokedlit.Köszi a választ!

Kedves Kata! A xantángumi egy természetes növényi eredetű sűrítő. Itt Angliában a nagyobb áruházak Free From részlegén lehet kapni. Én ezt használom: http://amzn.to/2BxB2ih Magyarországon nem tudom pontosan, hogy hol lehet kapni. Xantán néven keresd. Drukkolok, hogy sikerüljön a nokedli.

Comments are closed.

Post navigation

Previous Post :