Madártej Bourbon vaníliával

Madártej Bourbon vaníliával

Miért madártej a madártej? Nos lehet, hogy nem a legpontosabb és a leghivatalosabb magyarázat erre a kérdésre, de mi madaraknak hívjuk a fehér tojáshab galuskákat. Szóval a madarak ott ülnek a tejes önteten, nálunk otthon ezért madártej a madártej. Más országokban nem madárnak hanem úszó szigetnek nevezik a habgaluskákat. Az angolok floating island-nak a franciáknál Île flottante-nak, a spanyolok pedig Isla Flotante-nak nevezik ezt az ételt.

Hozzávalók

    • 1 liter tej
    • 4 db tojás
    • 2 evőkanál gluténmentes liszt
    • 1+5 evőkanál porcukor
    • Bourbon vanília rúd

Elkészítés

A tej felét egy lábasban felteszem főni a vanília rúddal együtt. A tojásokat szétválasztom. A fehérjét verem fel először, majd ha már kemény habot kaptam, akkor hozzáadok egy evőkanál porcukort és azt is jól elkeverem. A már forrásban lévő tejbe egy evőkanállal egyszerre 3-4 „madarat” szaggatok a tojáshabból. Amikor a „madarak” feljönnek az edény tetejére óvatosan megfordítom őket majd egy nagy tálba kiszedem őket. A tojássárgáját robotgéppel világos sárgára keverem a cukorral majd hozzáadom a lisztet és azzal is jól összedolgozom. A maradék tejjel felöntöm a tojássárgáját, jól elkeverem, majd beleöntöm abba a tejbe amiben kifőztem a „madarakat”. Kézi habverővel folyamatosan kevergetem, addig amíg be nem sűrűsödik egy kicsit, majd az egészet beleöntöm a tálba, amibe a madarakat tettem.

A madártej is hidegen jó ugyan úgy mint a gesztenyepüré. Ha szeretnél házilag készíteni gesztenyepürét kattints ide a receptért.

Comments are closed.

Post navigation

  Next Post :
Previous Post :