Sült csirkemáj reggelire

Sült csirkemáj reggelire

Amikor olcsó ételekben gondolkodom mindig eszembe jut a sült csirkemáj. Többnyire gluténmentes pirítóssal és egy kis zöldséggel, hidegen szoktam enni reggelire. Szeretem, mert hamar elkészül és több napig is eláll a hűtőben. Sült csirkemájjal készült zsíros kenyérrel is lehet készülni a vendégeknek, így vendégvárónak is jó lehet és egyszerűbb is, mint mondjuk egy kaszinó tojás.

Az elkészítésnél nagyobb mennyiségű forró zsiradékkel kell dolgozni, amivel könnyen lehet súlyos égési sérüléseket szerezni, ezért óvatosnak kell lenni. Javaslom, hogy ne nézzük közelről a forró zsírt, mert a máj sütésekor különösen gyakran fröccsen ki zsiradék. Inkább próbáljunk meg távol tartani magunkat tőle, amennyire csak lehet. Ha esetleg mégis megégetnénk magunkat, akkor azonnal folyassunk rá hideg vizet legalább 10 percen keresztül és szükség eseten kérjünk orvosi segítséget. Szerencsére velem még nem történt komoly baleset emiatt, de azért igyekszem mindig körültekintőnek lenni.

Hozzávalók

  • 250g sertés zsír
  • 400g csirkemáj
  • egy csipetnyi só

Elkészítés

A csirkemájat konyhai papírtörlővel áttörlöm, eltávolítom a felüleltén lévő nedvességet. Ezt azért csinálom, hogy majd sütés közben csökkentsem a zsír fröcskölését. Sajnos még ezzel a módszerrel is várhatóan fog felcsapódni a forró zsiradék, vigyázni kell sütéskor, érdemes lehet akár egy fedőt is rátenni, hogy védjük magunkat.

Ha a májakat szárazra töröltem egy serpenyőben felhevítem a sertés zsírt és egyenként beleteszem a csirkemájakat. Mindkét oldalát kb. 15 perc alatt jól átsütöm. Végül egy edénybe teszem a májdarabokat és ráöntöm a még forró zsírt. Lehet melegen is enni, de én meg szoktam várni, amíg a zsír lehűl, megkeményedik és csak akkor kenem a kenyeremre.

Sokszor este sütöm meg a májat, éjszakára hűtőbe teszem és majd csak másnap lesz sült csirkemáj reggelire. Fűszerezni csak a tányéron szoktam, többnyire akkor is csak sóval, de néha egy kevés borssal vagy pirospaprikával is ízesítem. Érdemes mellé egy kis zöldséget (pl. paradicsomot) is enni, mert elég tömény csak úgy magában. Összességénem ez egy nagyon egyszerűen elkészíthető és olcsó étel.

 

Olcsó étel ötletem még a tojásos nokedli.

 

Comments are closed.

Post navigation

Previous Post :