Tökmag készítés házilag serpenyőben

Tökmag készítés házilag serpenyőben

Amikor sütőtököt sütök vagy sütőtök krémlevest csinálok nem maradhat el a tökmag készítés sem. Lutri, hogy az adott töknek mennyi és milyen minőségű magja van. Előfordult már olyan is, hogy egyáltalán nem volt alkalmas a tök magja pirított tökmag készítésre és olyan is volt, hogy egy nagy zacskónyi jött ki belőle. Ha biztosra akarunk menni érdemes több tököt is vásárolni.

Hozzávalók 

  • 1 db sütőtök
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál só
  • 25 ml víz

Figyelem! Az adagok nagyban függnek a tökmag mennyiségétől, a fent 1 evőkanálnyi olaj és só kb. 3-4 maréknyi tökmagra van számolva.

Elkészítés

A tököt félbevágom és egy kanállal kikaparom a belsejét egy tálba. A magokat megszabadítom a tök maradványoktól. Kézzel válogatom ki a magokat, de ha a csap alatt átmosom szűrő segítségével úgy egy kicsit gyorsabb. Most érdemes egy kicsit beszélni a só mennyiségéről, ami persze nagyban ízlés dolga. Ha sütéskor adom hozzá a sót akkor elég sós lesz (mi így szeretjük), de ha a válogatás, tisztogatás után sós vízbe (kb. 5 dl víz 4 evőkanál só) áztatom akkor jóval enyhébb lesz a sósság. Érdemes egy órára állni hagyni, majd leönteni a vizet róla. Ha megvan a tisztogatás (és igény szerint az áztatás), papírtörlőre teszem a magokat, óvatosan leitatom a nedvességet és hagyom, hogy egy kicsit megszáradjon. Egy serpenyőbe teszem az olajat sót és a tökmagot, jól összekeverem majd hozzá adok 25ml vizet. Folyamatos rázogatás mellett addig kell sütni, amíg egy kicsit meg nem duzzadnak és meg nem pirulnak a magok. Ha az áztatásos sózást választjuk, akkor sütőben is lehet sütni és akkor vizet nem is kell hozzá adni, csak betenni sülni és ha megpirult kivenni.

Ha TV nézés és tökmag bontogatás közben megéheztél egy kicsit és megennél egy gyorsan elkészíthető gluténmnentes pizzát akkor próbáld ki a wrap pizzát.

Comments are closed.

Post navigation

Previous Post :