Főtt tojás

Főtt tojás

Megmutatok néhány apró, de mégis fontos trükköt, amitől szépen egyben megfő a tojás. Tök egyszerű dolgok ezek, de nyilván nem tudott volna megszületni ez a recept, ha nekem mindig sikerült volna egyben megfőzni egy tojást. Sokszor megrepedt, kifolyt, szétfőtt, nem tudtam megpucolni. Leginkább azért nem tudtam megpucolni, mert a tojás hártyája hozzátapadt a tojás meszes héjához. A sok leírhatatlan állagú „főtt tojás” után úgy éreztem ki kell tapasztanom, hogyan készíthetek olyan főtt tojást, ami nem törik és folyik szét főzés közben, és amit aztán könnyű megpucolni is. Amióta követem az alábbiakat, azóta szinte csak szép főtt tojásokat tudok készíteni. Ha nektek is volt már hasonló problémátok, akkor próbáljátok ki ezeket a praktikákat.

Hozzávalók

  • friss tojás
  • só és bors
  • víz

Elkészítés

A friss tojásokat folyó víz alatt egyesével megmosom, a látható szennyeződéseket eltávolítom róluk. A lefolyóba teszem óvatosan az első tojást, hogy ne guruljon el, majd mellé pakolom, a többit. Óvatosan bánok a tojásokkal, nehogy megrepedjenek, mert ha megreped, akkor sajnos ki fog folyni főzéskor. A fazékba helyezéskor a fazekat megdöntöm egy kicsit és finom mozdulatokkal a mosogatóból átpakolom a tojásokat a főző edénybe. Behelyezéskor ne koccanjon az edény falához, csak éppen érjen hozzá. Ezután vízszintesbe helyezem az edényt, megsózom, felöntöm hideg vízzel és elkezdem főzni. Forrástól számítva legalább tíz percig főzöm a tojást ahhoz, hogy kemény legyen a belseje. A mosogatóban kinyitom a hideg vizet és folyamatos folyatás mellett leöntöm a tojásról a forró vizet. A hideg vízzel párszor jól átlögybölöm a tojásokat, majd tíz percet állni hagyom őket a hideg vízben. Ezután kemény felületen jó alaposan megtöröm a tojásokat és eltávolítom róluk a meszes héjat. Tálaláskor lehet sóval, borssal ízesíteni.

Ha kész a főtt tojás érdemes kaszinótojást,  avokádós vagy lazacos tojást csinálni belőle. Mind-mind kiváló reggeli vagy előétel.

Comments are closed.

Post navigation

  Next Post :