Gluténmentes hamburger készítés

Gluténmentes hamburger készítés

Évek teltek el úgy, hogy csak sóvárogva nézem a hamburgeres plakátokat az utcán. Gluténmentes hamburger csak álmaimban volt. Ezért nem is mentem olyan helyre, ahol ilyesmit árultak. Nem ettem hamburgert szinte csak otthon. Aztán Amerikában egy pincér azt nem mondta, hogy igazából ehetek én bárhol hamburgert, csak zsömle nélkül. Nem értettem, nekem a hamburger eddig mindig azt jelentette, hogy két szemle között van egy kevés hús. Ezért a pincér elmagyarázta, hogy a  hamburgerezés egy életérzés, amit nem csak akkor kapok meg ha a hús két zsemle között van. Fontosak a szószok, a feltétek és a köret. Igaza lett a pincérnek, visszakaptam azt az érzést, ami hiányzott, örökké hálás leszek neki. Azóta bátran járok hamburgerezni. Tudom, hogy nem egészséges, de néha jól esik és nincs már bennem az a szorongás, amit régen egy egy hamburger vagy pizza plakát látványa okozott, hogy én nem ehetem meg. A hús, a zöldségek és a feltétek nagy része gluténmentes, ha nincs keresztszennyeződés, akkor így néz ki a hamburgerem.

A Mekiben is, simán kikérek egy BigMac-et vagy dupla sajtburgert zsemle nélkül, bárhol a világon. Sok helyen jártam már, de a McDonald’s volt az a hely, ahol egy alkalmat kivéve nem néztek rám furán emiatt a kérdés miatt. Ez az egy alkalom is csak azért volt, mert nem értette a csaj, hogy én miért nem kérem inkább gluténmentes zsemlébe. Nem tudtam, hogy már Madeirán is lehet kapni gluténmentes burgert. Sőt egész cöliákiás menü is volt.

Érdekes, hogy a legtöbb dolog egységes a Mekiben a világon mindenhol, a gluténmentes hamburger viszont egyáltalán nem az. Magyarországon már lehet kapni gluténmentes hamburgereket, de itt Angliában még mindig nincs. Úgy hallottam Norvégiában, Csehországban is van, az alábbi képet meg Ausztriában fényképeztem két éve.

Azonban 2011 körül (amikor kiderült a betegségem) kimondott gluténmentes hamburger csak nagyon kevés helyen volt kapható. Egyszer megkóstoltam egy büfében egy gluténmentes hamburgert, de nem volt az igazi, kicsit csalódott voltam miatta. Különben is abban a hitben voltam, hogy hamburgert enni tilos a gluténérzékenyeknek, mert a zsemle, amibe teszik a hamburger húst a legtöbb helyen búzalisztből van. A búzában meg glutén van. Szóval azt hittem lényegében erről is le kell mondanom egy életre, hacsak nem otthon késztem el. Így elkezdtem otthon készíteni gluténmentes hamburgert. A zsemlét veszem a boltban, szerintem fölösleges otthon vesződni vele. A húspogácsát viszont én készítettem el, mert nagyon sok előre elkészítettben találtam glutént.  Pár hete  azonban rátaláltam egy már kimondott gluténmentes hamburger pogácsára, amit csak ki kell sütni.  Így még egyszerűbb a dolog. Lényegében most már ott tartok, hogy ha nem megyek el valahova hamburgerezni, akkor otthon is negyed óra alatt is el tudom készíteni a gluténmentes hamburgert.

Hozzávalók

A burgerbe

 • ketchup, majonéz, mustár
 • 4-5 saláta levél
 • néhány szelet karikára vágott hagyma
 • 1 db paradicsom karikára vágva
 • és amit még megkívánsz bele

A gluténmentes hamburger húshoz

 • 50 dkg darált marhahús
 • egy kisebb fej hagyma negyede
 • 1 gerezd fokhagyma
 • 1 evőkanál mustár
 • egy kevés só és bors
 • 1 db tojás

Elkészítés

A hús hozzávalóit egy tálban botmixerrel összeturmixolom, majd akkora méretű húspogácsákat képzek mint amekkora a zsemle. Egy teflonos serpenyőt olaj nélkül felhevítek majd jól átsütöm a húspogácsákat. A zsemlébe teszem a húst majd ráteszem a feltéteket (paradicsom, ketchup, saláta). A feltét ízlés kérdése, rendszerint én sajtot és sült bacont szoktam még beletenni. Azonban a hamburgernek milliónyi változata ismert. A legkülönlegesebb, amit valaha ettem a csirkehúsos gluténmentes burger volt sült banánnal.

Amerikai receptem még a kólás hús.

Comments are closed.

Post navigation

Previous Post :