Rozmaringos sült chorizo tapas

Rozmaringos sült chorizo tapas

Egy spanyol étterem tapas választékában jött velem szembe először a rozmaringos sült chorizo.

A tapas kis adagokból álló tradicionális spanyol étel. A lényeg, hogy ha valaki leül egy helyre meginni egy jó vörösbort vagy sangriát, akkor egyen is mellé valamit. Mondjuk úgy, hogy a tapasok csipegetni valók. Lehet náhány szelet sonka, sajt vagy egy pár olíva bogyó, kis adag sült hús, grillezett tintahal karikák, sőt még kis adag paellát is láttam már a tapasok között.

A rozmaringos sült chorizo vagyis spanyol kolbász önmagában nem nagy show, de ha a kenyeret belemártogatjuk a balzsamecetes olívaolajba és együtt esszük az olíva bogyóval, szárított paradicsommal és a sajttal, akkor végül egy mennyei ízbombát kapunk.  Legalábbis amikor én ezt először ettem az éreztem, mintha felrobbant volna a számban az ízbomba. Háromszor kellett kirendelni ugyanazt a tapast, mert nem tudtam betelni vele. A magas éttermi költségek elkerülése miatt szuper, hogy otthon is könnyen el tudom készíteni. Figyelembe kell venni, hogy ahány ház, annyi féle kolbász létezik, mindig el kell olvasni a csomagolásán, hogy tartalmaz-e glutént.

Hozzávalók

  • 1 csomag chorizo
  • egy fél maréknyi friss rozmaring
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • kb. 20 dkg spanyol sajt (pl: Manchego)
  • egy-egy maréknyi zöld és fekete olíva bogyó
  • 3 evőkanálnyi szárított paradicsom
  • 2-3 szelet gluténmentes kenyér
  • 3 evőkanál olívaolaj

Elkészítés

A chorizot felkarikázom és egy serpenyőben egy kis rozmaringgal együtt megpirítom. Amíg sül a kolbász kis edényekre kitálalom az olíva bogyókat, a szárított (vagy félig szárított) olívaolajban ázó paradicsomot és a sajtot. Az olívaolajba beleteszem a balzsamecetet. A kenyeret kenyérpirítóban megpirítom és kis darabokra vágom. Az étkezőasztalra mindent kitálalok, néha még egy kis friss koktélparadicsomot is készítek és mindenki kedvére csipegethet.

Klasszikus spanyol étel még a paella, próbáljátok ki azt is.

Comments are closed.

Post navigation

Previous Post :