Rizs köret

Rizs köret

Sokszor rizs köret van nálunk és hogy ne legyen unalmas,mindig feldobom valamivel. Kukorica, borsó, répa vagy akár gomba, mind mind megízesíti az amúgy unalmas rizs köretet. Bevallom eleinte zacskós rizsből csináltam, de őszintén szólva nekem ugyan olyan bonyolult volt a zacskót megfőzni, mint csak úgy magát a rizsszemeket. Sosem tudtam, hogy mikor jó a zacskós rizs. Aztán amikor már jónak gondoltam, nem tudtam, mivel és hogyan halásszam ki a zacskót. Feladtam ezt a módszert és mivel sokkal olcsóbb a szemes rizs ezért szépen leszoktam a zacskós rizs készítésről. Most már remek rizs köretet tudok készíteni, viszont fontos, tudni, nem mindegy, hogy milyen rizsből készítem. Én általában thai jázmin rizst szoktam használni.

Hozzávalók

  • 1 pohár rizs (hosszú szemű jázmin rizst használok általában)
  • 2 pohár víz
  • olaj, pici só

Elkészítés

A rizsszemeket kevés olajon megpirítom, addig amíg fehérek nem lesznek a szemek, majd hozzáadom a vizet, és jól megkeverem. Ezután jöhet ízlés szerint kukorica, borsó, répa vagy akár gomba. A kukoricás rizsbe borsot szoktam tenni a rizi-bizibe meg egy kis petrezselymet. Addig főzöm amíg majdnem el nem főtt a víz a tejéről. Lefedve még kb. 5-10 percig állni hagyom a tűzhelyen, jó beszívja a megmaradt vizet.

Rizs főzésre lehet kapni kimondott rizsfőző edényeket, sajnos én még ezt nem próbáltam ki, de sokan dicsérték már nekem.

Köretnek javaslom még a spárgát.

Comments are closed.

Post navigation